Migratie

Emigratie

De verspreiding van de naam Koebrugge is ook door emigratie ontstaan. Via internet en sociale media zijn houders van de naam gevonden in Duitsland, Amerika en Australië. Over vertrek naar Duitsland zijn (nog) geen akten bekend. Wel van het vertrek naar Amerika uit verhuisregisters van de gemeente Hengelo(O).

De Amerikaanse tak in de stamboom begint bij het vertrek op 25 augustus 1913 van Hermanus Gradus Koebrugge (zoon van  Hermanus Koebrugge en Maria Holling) met zijn vrouw Suzanna Maria Groothuis. Hij was ijzerdraaier in een fabriek en woonde in bij zijn vader aan de 2e Berflo-eschweg 10(later veranderd dit adres in Langelermaatweg 7).

Hij vertrekt met zeven van de acht kinderen, de oudste dochter (Maria Catharina) blijft in Hengelo en vertrekt later naar Den Haag en overlijdt in Amsterdam. Na een jaar keert moeder Suzanna weer met 5 kinderen terug naar Hengelo, ze kon niet aarden in Amerika. De twee oudste dochters (na Maria Catharina) bleven bij hun vader. Zij komen terecht in Maryland, want op 5 februari 1919 wordt hij geregistreerd in de volkstelling van Baltimore.

Moeder Suzanna komt terug bij haar vader aan de Oldenzaalsestraat 20 in Hengelo. Ze heeft de 5 jongste kinderen bij haar. Later gaat ze wonen aan de Rudolfweg 12. De oudste twee daarvan gaan al op 14 oktober 1926 weer terug naar de vader. Op 6 juli 1929 overlijdt Moeder Suzanne en blijven de kinderen van 18, 16 en 14 jaar achter. Zij keren op 27 mei 1930 terug naar Amerika. Het emigreren,gaat kennelijk met veel tegenslag gepaard.

Uit deze familietak is er slechts een zoon Hermanus Joachim) die voor naamdragers Koebrugge zorgde. Hij had een slagerij met winkel in kruidenierswaren in River Beach. De meesten nazaten wonen in de kustgebieden van Maryland of in Baltimore.

Wat Australië betreft meldde zich via deze website Brett Ian Koebrugge. Hij gaf aan dat een oma (ook met de naam Koebrugge) ooit in Australië terecht kwam. Verder gegevens hierover zijn nog onbekend.