Ligging van het erf Koebrugge in 1810
Het erf Koebrugge is in 1810 ingetekend in een kaart van de eerste kadastrale inmeting binnen ons land. De website “Waar was Waar” ( http://watwaswaar.nl/view/map/#kC-ZQ-9-eW-1v-1) laat dit goed zien. In onderstaande kaart is het huis omzoomd met een gele cirkel. (klik aan om te vergroten)
De grens van het erf is aangegeven met een gele stippellijn. Met pijlen wordt ook gewezen naar de Zeldammer Beek als noordgrens en de Bentelerbeek als zuidgrens. Op het erf zijn twee gesplitste erven ontstaan, namelijk Klein Koebrugge (nog steeds aanwezig) en Koebrugge Wönner (reeds verdwenen). In tegengestelde kleuren is het latere zustererf Mossendam aangegeven. De lichtgroene kavels zijn bouw- en of hooilanden, donkergroene kavels bestaan uit week hakhout en de paarse kavels zijn woeste heidegronden.
Ligging erf nu vanuit de lucht gezien
De zelfde situatie van 1810 is nu met dezelfde lijnen ingetekend op de luchtfoto. Het is een uitsnede uit Bing Maps. (klik aan om te vergroten).
Het eigendom van de gronden die door het kadaster in 1810 tot het erf Koebrugge werden gerekend, behoorden niet tot het eigendom van de nazaat op die op dat moment het erf beheerde, immers er waren nog andere boerderijen als Klein Koebrugge, Koebrugge Wönner, maar ook het erf Wanink lag op de door het kadaster benoemde gronden. Morssendam lag daar in tegen ernaast.
De alias Morssendam kent een lange geschiedenis binnen de familienaam Koebrugge.
Ook verklaart de kaart niets over het huidige bezit. Door ontwikkelingen in de agrarische sector werd ook actief gronden verworven. In 1810 al door de adel, maar ook door de boeren daar. Ook andere erven rondom Koebrugge als Volkerink, Wanink, Groot Rouweler, Klein Rouweler en Sander zullen daarin hun druk hebben uitgeoefend.
De huidige boerderij Koebrugge vanuit de lucht gezien
Rechtsboven is de woonboerderij gebouw in de dertiger jaren van de vorige eeuw. Het is inmiddels verlaten. Links onder staat de nieuwe woning van het erf. Inmiddels wordt er een grote nieuwe stal gebouwd. Het erf ligt in een LOG (landbouw Ontwikkelingsgebied).
De andere oude erven in het gebied
Zoals al in het register werd opgetekend is het Zeldam een zeer oud agrarisch gebied. Om te overzien hoe de oude erven zich hebben gehandhaafd, gesplitst of verdwenen zijn is op onderstaande kaart goed na te gaan. (klik om te vergroten) De legenda staat naast de kaart.
De ligging binnen de Marke
Hieronder een kaart van het Streekarchief uit Delden waarop de oude marke grenzen zijn ingetekend. (klik aan om te vergroten) Om de stadjes Goor, Delden en Diepenheim zijn de volgende marken zichtbaar: Elsen, Herike, Stokkum, Wiene – Zeldam, Kerspel Goor, Hengevelde, Middendorp, Markvelde, Bentelo, Deldenerbroek – Deldener Esch, Boekelo, Beckum, Stepelo – Eppenzolder en Holhuizen. In de rechterbovenhoek is no een klein deel van Woolde te zien, rechts midden Oele en midden onder een stuk van Brammelo.
Het erf Koebrugge is in de marke Wiene – Zeldam geduid onder nr. 10. De bruin gekleurde kaart die het archief hiervoor hanteerde is een stafkaart getekend en ingemeten tussen 1880 en 1881.
De huidige stafkaart
Het erf is te zien in de gele cirkel. (klik aan om te vergroten)
De stafkaart van 1912
Op deze kaart is het erf in tekst nog op de kaart genoemd. Het ligt binnen de gele cirkel. (klik aan om de kaart te vergroten)
De stafkaart tussen 1830 en 1855
Op onderstaande kaart is exact in de uiterste linkerbovenhoek het erf Koebrugge nog te zien. Dit binnen de gele cirkel, waarin een klein rood pijltje is te zien. (klik aan om te vergroten)
De oudst bekende inmeting van het erf
Onderstaande kaart is van de hofhorige domeinen binnen de sectie Zeldam van het Hof Weddehoen. Het is een kopie met later ingeschreven namen. Het is afkomstig van het Rijksarchief en werd ingemeten en getekend onder leiding van I.I. Sorg. Het is kaart G, betreffende de derde sectie van Zeldam. (klik aan om te vergroten)