Migratie

Emigratie

De verspreiding van de naam Koebrugge is ook door emigratie ontstaan. Via internet en sociale media zijn houders van de naam gevonden in Duitsland, Amerika en Australië. Over vertrek naar Duitsland zijn (nog) geen akten bekend. Wel van het vertrek naar Amerika uit verhuisregisters van de gemeente Hengelo(O).

De Amerikaanse tak in de stamboom begint bij het vertrek op 25 augustus 1913 van Hermanus Gradus Koebrugge (zoon van  Hermanus Koebrugge en Maria Holling) met zijn vrouw Suzanna Maria Groothuis. Hij was ijzerdraaier in een fabriek en woonde in bij zijn vader aan de 2e Berflo-eschweg 10 (later veranderd dit adres in Langelermaatweg 7).

Hierna komt zijn vrouw Suzanna Maria Groothuis met vijf van de acht kinderen, waarvan een zoon, naar Amerika. De oudste dochter bleef met 2 jongere zussen in Hengelo. Na een jaar keert moeder Suzanna alweer met de 5 kinderen terug naar Hengelo, ze kon niet aarden in Amerika.

Moeder Suzanna komt terug bij haar vader aan de Oldenzaalsestraat 20 in Hengelo. Daarna gaat ze wonen aan de Rudolfweg 12 en op 6 juli 1929 overlijdt ze. De oudste dochter die na de uitreis naar Den Haag was gegaan, keerde terug in Hengelo. In 1930 vertrok zij samen met een zus voor de eerste keer naar Amerika en nam zijn broer mee. De oudste kwam met regelmaat terug in Nederland en zij overleed uiteindelijk in Amsterdam.

Een dochter kwam nooit in Amerika, zij trouwde en ging in 1936 naar Emlichheim in Duitsland. De jongste dochter trok hierna bij haar in.

Het emigreren, gaat kennelijk met veel tegenslag gepaard. Uit deze familietak is er dus slechts een zoon (Hermanus Joachim) die de naam Koebrugge had. Hij had een slagerij met winkel in kruidenierswaren in River Beach. De meesten nazaten wonen in de westelijke kustgebieden van Maryland of in Baltimore.

Wat Australië betreft meldde zich via deze website Brett Ian Koebrugge. Hij gaf aan dat een oma (ook met de naam Koebrugge) ooit in Australië terecht kwam. Verder gegevens hierover zijn nog onbekend.